-
- Modificari esentiale la Legea societatilor nr. 31/1990
In Monitorul Oficial nr 583 din 2 iulie 2020 a fost publicata Legea 102/2020 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 („Legea societatilor”)
Mai jos detaliem cele mai importante modificari
- O persoana poate fi asociat unic in mai multe societati de tip SRL
Pana la data de 5 iulie 2020, o persoana (fizica sau juridica) putea fi asociat unic intr-o singura societate comerciala de tip SRL. Mai exact, daca o persoana ar fi dorit sa infiinteze mai multe societati, doar intr-una ar fi putut sa fie asociat unic, iar in celelalte ar fi trebuit sa aiba alaturi cel putin un alt asociat, chiar si cu un procent simbolic de 1%.
De asemenea, un SRL nu putea avea ca asociat unic un alt SRL, alcatuit dintr-o singura persoana. Cine ar fi incalcat aceste prevederi ar fi riscat dizolvarea societatii respective, care putea fi ceruta de Ministerul de Finante sau de orice alta persoana interesata.
Este de precizat faptul ca aceasta modificare legislativa nu influenteaza societatile pe actiuni, unde ramâne in continuare valabila prevederea conform careia numarul minim de actionari este doi.
Invederam faptul ca a fost eliminata si obligatia de a depune declaratia pe propria raspundere privind detinerea calitatii de asociat unic intr-un singur SRL la autentificarea actului constitutiv, cu ocazia infiintarii societatii.
De la data de 5 iulie 2020, o persoana fizica sau juridica poate avea rolul de asociat unic intr-un numar nelimitat de SRL-uri.
- Intr-un imobil pot functiona mai multe societati comerciale
Incepand cu 5 iulie 2020, in cadrul unui sediu pot functiona mai multe societati comerciale.
Invederam faptul ca a abrogata prevederea conform careia la acelasi sediu pot functiona mai multe societati numai daca imobilul, prin structura lui si suprafata sa utila, permite functionarea mai multor societati in incaperi diferite sau in spatii distinct partajate.
A fost eliminata si prevederea referitoare la faptul ca numarul societatilor ce functioneaza intr-un imobil nu poate depasi numarul de incaperi sau spatii distincte obtinute prin partajare.
- Nu mai este necesar acordul vecinilor daca la sediul social nu se desfasoara activitate
Incepand cu 5 iulie 2020, avizul privind schimbarea destinatiei imobilelor colective cu regim de locuinta nu va mai fi necesar atunci când administratorul declara pe propria raspundere faptul ca la sediul social nu se desfasoara activitate.
Invederam faptul ca pana la intervenirea acestei modificari legislative, schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta destinatie decât aceea de locuinta, se putea face numai cu avizul scris al comitetului executiv si cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii.
Avocat Ana-Maria Morosanu